måndag 30 januari 2012

Halv 8 hos Ylva i Grekland


När det var min tur att dra en lapp så stod det Grekland. Heltklart mer ett riktigt land än Asien. Efter att ha försagt mig genom att berättaför de andra att jag googlat på ”grekiska förrätter”, så var det dock ingenhemlighet längre. Hur som, nedan kommer menyn!

Förrätt

Ricotta- och valnötsfyllda tomater

Ingredienser till 8 stycken
8 tomater
50 g hackad lök
3 hackade vitlöksklyftor
5 msk olivolja
1,5 dl smulat mjukt, vitt bröd
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
2 tsk flingsalt
70 g grovhackade valnötter
1 dl ricotta
2 tsk vit balsamvinäger
1 msk ströbröd

Börja med att skära av ett lock på tomaterna och gröp urdem. Ställ dessa på en ugnssäker form och spar tomatköttet. Hetta upp olja ochfräs löken. Tillsätt tomatköttet, brödsmulorna, örterna samt tillsätt salt ochpeppar. Stek tills vätskan är borta. Rör sedan ner valnötter, ricottan ochvinäger. Fördela sen detta i tomaterna och sätt på locken. Ringla över liteolivolja och strö på lite ströbröd. Gratinera i ugnen i 20-25 minuter på 200grader. Garnera med lite ruccolasallad och voila!!

Huvudrätt:
Grekiska färsbiffar med klyftpotatis, tzatziki och grekisksallad

Ingredienser till Grekiska färsbiffar
500 g lammfärs
Finhackad lök
1 tsk salt
Svartpeppar
3 msk ströbröd
1-1,5 dl vatten
1 ägg
1 tsk mald spiskummin
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm kanel
2 msk finhackad grönmynta

Blanda ihop allt och låt stå i 15 minuter, forma sedan tillovala biffar och stek i olja i några minuter på varje sida.

Efterrätt:
Gräddtårta med jordgubbar

Till efterrätt gick jag ifrån Greklandtemat lite eftersomatt Linda hade fyllt år. Vad vore mer passande än en gräddtårta med jordgubbar?
Detta är ett recept som vi alltid gjort i min familj.Observera att det ej är tillåtet att använda elvisp, pappa har alltid sagt att tårtansjunker ihop då… Vet inte om det stämmer, men har aldrig vågat prova :p

Ingredienser till sockerkakan
3 dl Socker
3 ägg
3 dl Mjöl som blandas ihop med 1,5 tsk bakpulver
3 msk varmt vatten

Vispa ägg och socker poröst (för hand såklart). Tillsättsedan det varma vattnet och blanda ner mjölet och bakpulvret. Häll sedan uppsmeten i en bröad form. In i ugnen i 30-35 minuter på 200 grader, men sänkefter en stund till 175 grader.

Låt kakan kallna och skär sedan till 3 lager. Jag valdevaniljsås, grädde med banan och jordgubbssylt med en skvätt koncentrerad rödsaft i mina lager. Garnera med grädde och färska jordgubbar.




Hoppas ni får en lika trevlig kväll i Grekland som vi hade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar