söndag 22 januari 2012

HALV ÅTTA HOS BRITA

Sist ut av fem möjliga var det äntligen dags för Halv åtta hos mig! Kvällen till ära var även min syster Sara själv med i programmet som går på tv4. Mycket passade så började vi kvällen med att se på programmet. Efteråt lagade samma mat som Sara, det var Vårrullar som i Hanoi till huvudrätt och till efterrätt bjöd jag på en fräsch fruktsallad med mynta.

Vårrullar som i Hanoi

Antal portioner:4

Ingredienser

Vårrullar

120 g vårrulledeg, fryst
1 dl glasnudlar, kokta (ca 15 g okokta)
120 g nöt- eller fläskfärs
1 st salladslök, strimlad
1 msk ingefära, färsk riven
1 st vitlöksklyfta, finhackad
0.5 st schalottenlök, finhackad
0.5 st morot, liten, fint strimlad
2 msk soja
0.25 tsk socker
1 tsk maizena majsstärkelse, löst i lite kallt vatten + lite extra som ”lim”
0.5 msk chiliolja

4 dl neutral olja, ca, att fritera i
15 st fina salladsblad
1 bunt grönmynta


Nouc cham
1 st vitlöksklyfta, finhackad
0.25 st röd chilipeppar, fint strimlad
2 msk risvinäger
2 msk fisksås
2 msk pressad lime
2 tsk socker
5-6 st myntablad, färska
Lite morot och gurka i mycket tunna strimlor

Gör så här

1. Vårrullar
Låt filodegen tina.

2. Lägg under tiden ner glasnudlarna i en kastrull kokande vatten med en aning salt i.
3. Lyft bort kastrullen och låt nudlarna stå 3-4 minuter.
4. Sila och spola med kallt vatten.
5. Låt rinna av och ställ åt sidan.

6. Fyllning
Fräs färsen.

7. Blanda sedan ner allt övrigt utom maizena och glasnudlar.
8. Låt det puttra 7-8 minuter.
9. Tillsätt sedan maizena som först blandats ut väl i några msk kallt vatten.
10. Klipp de kalla glasnudlarna i bitar med kökssaxen.
11. Blanda ner i den frästa färsröran.
12. Låt allt svalna.

13. Rullar
Filodeg torkar blixtsnabbt. Täck över degsjoken med en fuktig handduk och ta bara fram ett degark i taget när du gör vårrullarna.

14. Vik försiktigt ut filodegen, ett ark i taget.
15. Skär eller klipp ut fyrkanter ca 12x12 cm.
16. Lägg på drygt 1 msk av färsfyllningen nära det ena hörnet.
17. Vik över det hörn som är nära fyllningen, vik sedan in de två sidflikarna och rulla ihop det hela som ett paket (mot det sista hörnet).
18. Limma ihop skarven med lite maizenamjöl utrört

19. Fritering
Fritera i fritös eller i panna. I panna hettar du upp oljan långsamt och försiktigt. Fritera några rullar i taget, 3-4 minuter eller tills de fått fin färg.

20. Lyft upp dem med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

21. Nouc cham
Blanda allt i en skål och se till att sockret löser sig ordentligt.

22. Häll upp i fina serveringsskålar för gästerna att doppa sina egna vårrullar i.

23. Vid servering
Lägg till serveringen upp vårrullarna ihop med salladsblad och mynta.

24. Låt gästerna rulla in varje vårrulle i ett salladsblad och med några myntablad i varje knyte.
25. Doppa till sist ”paketen” i nuoc cham.

Vintips

En klassisk gewurztraminer, art.nr. 6702, pris 102 kr, från Alsace bli perfekt med sina mysk- och dova frukttoner.




Fräsch fruktsallad med Mynta

Ingredienser

0.5 st mango
0.5 st ananas
0.5 st papaya
0.5 st cantaloup melon
1 msk ingefära, finhackad
6-8 st myntablad, finhackade
1 st lime, saften

Lite socker

Serveras med Vaniljglass ( ! ett tips som blev mycket uppskattat var att servera med vaniljglass med mangoswirl)

Vintips
Vad kan vara bättre att matcha den fräscha fruktsalladen än med lite rosa bubbel, art.nr 77119, Jean Louis Brut Rosé, 65 kr.


Vardagslyx hos mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar