lördag 4 februari 2012

HALV 8 HOS LINDA - AMERICAN STYLE

Jag hade stora förhoppningar när vi skulle ta oss an utmaningen – mat från ett land… Jag tänkte nytt, spännande och exotiskt.
När mitt land skulle ges satt man lite på helspänn, vilket skulle jag få? Jag fick USA – kanske inte det mest exotiska. Mina första tankar gick till Hamburgare och äppelpaj.
Hmpf… Men här fanns ingen tid att bli bitter, här fanns utrymme för att verkligen laga mat från grunden.

Brita, Karin, Josefine och Ylva

Förrätten var det jag fann svårast, har egentligen aldrig tagit del av Amerikanska förrätter, googlade lite och fann följande smarriga receptet:

Förrätt:
Ruccolasallad med päron och getost

Ruccola sallad – valfri mängd
Två päron
Getost ca 200g
Balsamico (fikon)

*Skölj ruccolan noggrant och lägg den att torka på papper
*Skiva päronen i klyftor – Ta bort kärnhusen…
*Skiva upp Getosten i cm-tjocka skivor…

Lägg ruccolan på en tallrik, lägg på päronskivorna (ca ett halv päron per tallrik), placera osten överst och avsluta med Balsamico

Lätt, snabbt och kräver inga förberedelser… Om man inte har en nötallergiker med sig så är rostade valnötter något som passar utmärkt till denna rätt!

Då middagen serverades i sommarvärme så serverades ett rosévin från Kalifornien till förrätten, ja till hela middagen faktiskt!

_____

Att tackla huvudrätten, det blev spännande. Jag bestämde mig för att en klassiker aldrig kan gå fel, en god och saftig hamburgare med hembakade bröd.

Jag hittade riktigt smidiga recept som jag passade in perfekt tidsmässigt… Dock var det lite om strukturering i resevägar för mina vänner så tiden försvann plötsligt och bröden jäste i några (halvtimmar) längre än förväntat. Men vad sjutton gjorde det?

Huvudrätt:
Amerikanska (made by Linda) Hamburgare med nybakta bröd och ugnsstekta potatisklyftor.

BRÖD

24/portioner/st

50 gram jäst
4dl mjölk
2dl vatten
1dl olja
1msk socker
2tsk salt
1st ägg
3dl grahamsmjöl
15dl vetemjöl, ca

1. Smula ner jästen i en skål och häll över saltet. Rör tills det är flytande
2. Värm mjölk och vatten till 37 grader och häll över jästen
3. Tillsätt olja, socker samt ägget. Rör ihop detta innan grahamsmjölet blandas ner.
4. Blanda ner vetemjölet, lite i taget tills degen är smidig. Spara lite mjöl till utbakningen.
5. Jäs i 40 minuter
6. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
7. Ta upp degen på bänken och knåda den smidig. Dela upp degen i 24 lika stora bitar. Rulla dem till sprickfria bullar som placeras ut på plåtarna. Platta därefter till bullarna med handen (tänk stor som en hamburgarköttbit)
8. Pensla bröden med lite vatten och strö på sesamfrön som dekoration

9. Sätt ugnen på 250grader
10. Jäs i 30minuter på dragfri plats.
11. Grädda de jästa bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
_____

Medan dina bröd jäser (första omgången) så är det dags att börja göra burgarna.

Jag utgick inte efter något specifikt recept men gjorde ungefär såhär:

Ca 1000g blandfärs
1 Gul lök
Grädde
salt och peppar
1 ägg
ev. ströbröd

1. Haka löken, blanda samman denna med köttfärsen tillsammans med kryddor (gärna några extra egna favoriter) lite grädde, samt ägget. Dessa ska bli till en smet som sedan delas upp i lika stora köttbullar. (ströbröd används om färsen inte binder sig ordentligt)
2. När det är dags för stekning (under sista jäsningen och tiden som bröder är i ugn) plattar du till köttbullarna så dem får en mer hamburgarliknande form.
3. Stek ca 3 min på varje sida

Servera tillsammans med valfri dressing, ketchup, sallader mm
Jag gjorde följande dressing till våra burgare:

Het Hamburgerdressing

1dl lättmajonnäs
1tsk chilisås
1msk ketchup
1/2 msk stark senap
1kr svartpeppar

1. Blanda ihop alla ingredienser till dressingen, ställ in i kylen tills servering

Till Hamburgarna serverades också potatis
Valfrimängd potatis, beror lite på hur stora hamburgarna planeras bli samt övriga tillbehör.

1. Skala (om du vill) potatisen och dela den i klyftor
2.
Häll lite olivolja i ungsäker form och lägg utspritt ut potatisen över
3. Lägg in i den heta ungen (görs medan du är upptagen med bakningen)
4. Ca 30-40 min i ugn beroende på tjocklek, när potatisen är gyllene och mjuk är den klar.

Smaklig Amerikansk huvudrätt

_____

Då jag redan tidigare gjort en paj kände jag att det inte var aktuellt med klassikern Äppelpaj, jag gick istället mot något fräschare – Cheesecake (min mammas recept)

Efterrätt: Görs med fördel dagen innan!!
Frusen Philadelphiatårta
Tårtan ger ca 10 bitar:

3 ägg
2dl socker
½ tsk vaniljsocker
½ kryddmått salt
200g Philadelphia cream cheese
3dl vispgrädde

Garnering och servering:
1 digestivekex
1 kryddmått kanel
3-4 kiwifrukter
eventuellt vindruvor till

Gör så här:

1. Dela äggen, hårdvispa vitorna i torr, ren bunke
2. Vispa gulorna i en annan skål med sockret, vaniljsocker och slutligen osten
3. Vispa grädden
4. Vänd samman innehåller i samtliga tre skålar och fyll en 24-cm, ev. plastfolieklädd, tårtform
5. Frys 3 timmar eller över natt

INFÖR SERVERING

6. Lägg upp tårtan på ett fat, stöt kexet till smulor och blanda med kanel. Strö smulorna över tårtan och lägg på den skalade och skivade kiwin – samt eventuella druvor.
7. Temperera tårtan i kylen en timma innan den ska serveras

(spara inte tårtan längre än en vecka i frysen, konsistensen kan då påverkas och bli grynig)

Hoppas ni njuter av vår Amerikanska kväll lika mycket som vi gjorde, här på den svenska sidan av Atlanten!

Have a nice Dinner!

1 kommentar:

  1. Värt att påpeka att cheesecaken är livsfarligt god och galet mättande!

    SvaraRadera