torsdag 16 februari 2012

HALV 8 HOS KARIN - INNAN

Tredje rundan!

Denna gång valde vi helt slumpmässigt ett ord från en bok. Bokstäverna som ordet innehöll skulle finnas med som ingrediens i både varmrätt och efterrätt.
Krångligt? Ni kommer förstå.. ;)

Mitt ord: INNAN

I sbergssallad
N ötter
N aimis fläskfilé
A vocado
N ybakat bröd

Varmrätt: Naimis marinerade kalla fläskfilé med potatisgratäng
(gör gärna denna fläskfilé dagen innan gästerna kommer)


2 små fläskfilé r


Kall marinad:

1 dl rapsolja

en halv dl äppelcidervinäger

1 dl kallt vatten

1 msk senap

2 pressade vitlöksklyftor

1 tsk dragon krydda

en halv tsk timjan

en halv tsk rosmarin

1 tsk salt

1 tsk krossad rosepeppar


Lägg fläskfilérna i en form och stek de i ugnen (200 grader) i ca 30 min.

Låt de kallna och vira in de i folie.

När de har kallnat, skär fläskfilén i en halv centimeter tunna skivor.

Blanda därefter ihop marinaden och lägg i köttet. Rör om då och då!

Lägg upp fläskfilén på ett serveringsfat utan marinaden.


Potatisgratäng

Potatis

Oregano

Matlagningsgrädde

Mjölk


Tärna potatisen (king edward) i 1 gånger 1 cm stora kuber och lägg potatisen i en form. Salta, peppra och strö därefter över oregano.

Koka upp grädde och mjölk och slå blandningen över potatisen precis så att det täcker.

Rör runt!

In i ugnen i 225 grader i ca 40 min. Titta till och rör om den flera gånger under tiden.


Till detta serverades ett nybakat bröd och en avocadosallad med nötter.




I skall glass
N ougat
N ötter
A pelsin
N oblesse

Efterrätt - Krämig Nougatkladdkaka

2 st ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk salt
50 gram smör
150 gram dubbelnougat (3 st)

Tillagning

8 - 10 bitar

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Börja med att lägga den ena nougatbiten (50 g) i kyle
n, den skall
användas till dekorering.
3.Vispa socker och ägg poröst. Sikta i mjöl, kakao och salt.
4. Smält smöret och rör i det.
5. Hacka 50 g av nougaten fint och rör sist i den.
6. Häll upp smeten i en smord och bröad form och grädda i ca 15 minuter.
7. Finhacka under tiden den andra nougatkakan och låt den smälta
över den varma kakan.
8. Låt kakan svalna.
9. Tag ur den tredje och sista nougatkakan ur kylen oc
h använd en
potatisskalare att hyvla nougaten till fina små knorrar att dekorera med.

Servera med glass, valnötter, en klyfta apelsin och några Noblesse!


Hoppas det smakar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar